söndag 22 juli 2012

söndag..
mitt i sommaren. jag går till arbetsförmedlingen med tomma händer och ett tveksamt jag.. strax
utanför. jag kommer hem med en lättare påse ångest. många tankar. ideer... bättre nu..
jag går med blommor till hon som bor längre ner på gatan. hon med den fantastiska trädgården. 
hon som jag tror har varma händer. och ni ser ju hur gröna fingrar hon har..
de som tror att i nordligaste Sverige. där finns det bara granar och där..., där går det bara isbjörnar 
på gatorna. de kan titta lite extra här. klättervildvin, piprankor och humle klättrar längs väggar av häck 
och spaljeer i armeringsjärn. äppelträd, näverhägg och andra träd trängs med perennerna i stora hemma-
snickrade lådor. på sidan av, tom en liten hästkastanj..! hon tycker om blad liksom jag. Jätteslidet och parasollbladet är helt enorma hos henne. och kanske den stora frodigheten inte fungerar lika bra kvarteret längre bort, men jag ville bara säga det, att det går...med väggar av häck och snälla träd som tak, med 
upphöjda blomsterbäddar och hönsgödsel i goda jorden. med tid och tålamod..
så här kan jag önska mig det även i vår trädgård. på sina håll...i vissa små trädgårdsrum, jag tänker med tiden att kanske..

jag går hem med tre kassar fulla av växter, drömmar, hopp.....


tack!
translation: Sunday..


in the middle of Summer. me walking to the job centre with empty hands and an uncertain moi..beyond.
I´m coming home with a slighter bag of anxiety. many thought. ideas...better now..
me walking with flowers to her who lives a bit further down the street. she with the amazing garden. she who I think have warm hands. and you can see how green fingers she have..
so they who believes that in the northerst part of Sweden. it´s just fir trees and there. there it walks polar beers along the streets. they can look a bit closer here. climbing woodbine, Dutchman`s pipe and hops are climbing on walls of hedge and espaliers of concrete steel. apple trees, Manchurian cherry and other.. shoulders perennilas in big homemade wooden cases. at the side, a horse-chestnut...! she likes big leaves. the giant knotweed and the astilboides tabularis are very big here. and maybe this lushness don´t work as good as this at the other side of the street, but I just wanted to tell you that. that it can be done...with walls of hedges and kind trees as shelters, with elevated flowerbeds and chicken manure in good soil. with patience and time..
I wish it like here..in parts of our garden too. in small garden rooms, I´m thinking in time..


I´m walking home with three bags full of plants, dreams, hope....
~Lycke

8 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

En lättnads suck att kunna gå från arbetsförmedlingen lite lättare. Tolkar jag det som på det du skriver. Jag har alltid fått en aning ångest av AF. Jag hoppas att vi slipper det stället på mycket lång tid. Vill aldrig behöva gå dit igen...

Tror att ni bor i varmare zon än oss. Men det är precis som du skriver att med extra skydd och omhändertagande funkar ganska mycket. För den som orkar arbeta med det. Och tid och tålamod :)

Denna sommar gör vi tråkiga saker som känns ändå jättebra när det är gjort. Men i vinter kommer jag med glädje att se fram emot våren och det som jag förberett inför. Då vet jag att det fula som alla andra år gömts i snö inte finns längre. Inte tinar fram mera för det är borta :)

Imorgon börjar min semester. Min göra-vad-jag-vill tid börjar ;)

Kramar Ann-Louise!

Trädgården på Höjden... sa...

Så spännande med de där kassarna du kom hem med. Gröna, hoppfulla gåvor som längtar ner i jorden och få sprida nytt liv. Vi kom hem idag efter att ha varit hos mina föräldrar på Österlen några dagar. Gick och småfixade och hummade förnöjt i trädgården länge, länge. Härligt att vara borta men så underbart att komma hem och få upptäcka igen.
Den där piprankan på bågen är så fin, så fin. Hoppas min vill växa till sig också och bli precis så där frodig och grön.

Hälsar Åsa

Sara {Snövits äpple} sa...

Men vilken underbar trädgård! Fantastisk! Fina trädgårdar är något som gör mig lycklig. Åh, du har varit på arbetsförmedlingen. Vi delar så mycket du och jag, jag ska också till arbetsförmedlingen, behöver mer jobb. Vi är lite i samma situation där... Kram till dig

Maria sa...

Önskar att man skulle få till trädgården sådär lummig och härlig. Men det tar tid. Och kostar ju så mycket om man inte kan få plantor.

Bara att arbeta på...

LyckligaPraliner sa...

Hej igen! Vet du, jag tänkte på dig idag. Vi var på en loppis i skogen och där fann jag fåglar i porslin. Tre stycken änder :)! Tyvärr inte flygande på väggen så där som jag egentligen vill ha och som jag vet att du har ;) Och som min farmor hade en gång. De är i tre olika storlekar men lite lagom gammal i färg och form. Därför tänkte jag på dig idag. Bara så att du vet :)

KRAM!

sarapirat sa...

vilken fantastisk oas. dar vill man dromma sig bort. jag laste klattervildsvin, hahahha!
spannande med arbetsformedlingen? jag ar nyfiken pa vart du ar pa vag...
kramar sa lange maste springa

La Dolce Vita sa...

The garden looks so natural. I do not like planned gardens that much. It should be a little eccentric- a mix of planned as well as haphazard designs. The lily pond is beautiful and some trees and plants I see that I did not see earlier anywhere...must be growing in your country only. Yes. I do want to plant a garden like this. Not possible now. I live in a high rise. Maybe when I grow old and have my own plot of land !
You went to employment office to search for a new job { Pardon my ignorance if I am wrong , I just guessed } ? If yes, then all the best to you for getting the job of your heart's desire.
Have a nice day,

Metronyx sa...

Känner precis som du beskriver, ett tveksamt jag och det i kombination med AF...ingen lycka precis. Sen var det den glömda trädgården. Minns när jag fick den så mycket drömmar och förväntningar. Nu mest en påminnelse om att det finns saker i livet som drar bort mig från det jag vill göra. När dagen är slut finns ingen ork för att göra vackert längre...